Inhoudsopgave

De eerste spreker was Hans Woudenberg, hoofd Projecten van NS. Hij heeft met succes – en in nauwe samenwerking met Paul Peek – portfoliomanagement geïmplementeerd binnen het materiële domein (de treinen!) van NS.

Met een inspirerende presentatie vertelde Hans over de ambities van de NS. Bekende strategische thema’s als ‘een goede treinreis’ die op tijd begint, geen verstoringen kent, voldoende zitcapaciteit heeft in een schone trein, hebben een enorme impact op het materiaal portfolio. Binnen het materiaal portfolio lopen op dit moment 60 projecten, en om dit goed in samenhang te besturen én tot succes te komen is portfoliomanagement essentieel. Hierbij ging Hans ook nadrukkelijk in op diverse succesfactoren zoals teamspirit, commitment/betrokkenheid, leiderschap en feed forward.. Allemaal elementen die wij als Flow’ers meer dan herkennen.

In de Praktijk

De tweede presentatie was van Johan van Geijl en Sander Kerkhof, Continuous Improvement managers bij Cargill. Johan en Sander namen ons mee naar de praktijk van portfoliomanagement binnen diervoeding. Cargill, is wellicht niet bij velen bekend, maar heeft wel een winst van $ 2 mld, en een organisatie die qua omvang iedere 7 jaar verdubbeld (!) door te innoveren en in te spelen op maatschappelijk relevante thema’s. Waar de medewerkers oprecht verbonden zijn (mooi om te zien hoe trots Johan en Sander zijn). En waar portfoliomanagement meer dan essentieel is,  hoewel tegelijkertijd ook hobbels ervaren worden.

Cases

De drie cases die door de aanwezigen in groepjes zijn uitgewerkt raakten thema’s als managementdiversiteit, communicatie en complexe management- en organisatie structuren. Oftewel echte hersenkrakers! De tip van Hans Woudenberg voor Johan en Sander: houd het simpel en probeer niet alle acht knopen in een touw tegelijkertijd te ontrafelen. Begin bij stap één en vier iedere overwinning.

collage-nov-2016

Al met al een echte flow verdiepingssessie waarbij de deelnemers ten slotte voldaan nog een borrel dronken. Bij de borrel hebben we met Sander en Johan afgesproken nog meer Flow te incorporeren in de cases, we gaan binnenkort met elkaar om de tafel om die verdieping vorm te geven. Wij kijken ernaar uit!

Tags: